Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue

Voice Dialogue & Speels Coachen


De theorie van Voice Dialogue gaat er van uit dat je als persoon niet uit één maar uit een heleboel  ikken bestaat, ook wel subpersonen genoemd, die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leerzaam en leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelenZo krijg je inzicht in je eigen gedrag en waarom dat soms ineffectief is. En je ontdekt hoe je je gedrag kunt ombuigen. Het wordt bovendien helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. Als je niet goed functioneert in je privé-leven of in je werksituatie is er vaak sprake van een disharmonie tussen diverse kanten.

Voice Dialogue- Methode

Met de methode van Voice Dialogue kun je de verschillende ikken een 'stem' geven en ze afzonderlijk uitnodigen hun zegje te doen. Je krijgt inzicht in welke subpersoon of subpersonen bij jou aan het woord zijn en of jouw beslissingen werkelijk vrije keuzes zijn. Soms kan het helpen ook de andere ' point of view' te ontdekken. Als je met een ' ik' praat, lijkt het alsof het een persoon van vlees en bloed is. Een persoon met een eigen geschiedenis, eigen beweegredenen om te bereiken wat hij wil en gegronde redenen om dit te doen. Een subpersoon heeft vaak goede bedoelingen, hij wil je beschermen tegen vermeende kwetsing van buitenaf.

Vaak ben je je niet bewust dat sommige ikken de dienst uitmaken. Je hebt namelijk het idee dat je er als het ware mee samen valt. Je zegt dan: ' Ik ben een perfectionist', in plaats van: 'ik heb een perfectionistische kant'. Je bent dan als het ware ' overgenomen' door deze stem. Het helpt om zo’n kant uit te horen en te ontdekken welke functie deze stem in je leven heeft. Om vanuit deze informatie te kijken of er nog andere visies zijn. Waarna je zelf beter keuzes kunt maken.

Bron: Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn
Zie ook het boek 'Ik ken mijn ikken'


Speels Coachen i.c.m. Voice Dialogue & de Bus van Ikken

Vaak beperkt coachen zich tot praten. Maar het kan ook anders. In deze coachsessies gaan we vooral doenSpeels coachen veronderstelt een open en speelse houding. Zowel van de begeleider als de cliënt. Het gaat uit van durf om te experimenteren. Je gaat met humor spelen mét de werkelijkheid. In plaats van over situaties te praten spelen we ze uit. Met het doel om jou op een open, sprankelende, speelse en actieve manier tegemoet te treden. Yo4coaching haalt de cliënt letterlijk uit de stoel, we maken gebruik van de ruimte om ons heen. Dat kan zowel in mijn wandelcoachsessies als in mijn eigen praktijk.

Zie hier het voorbeeld van de Bus van ikken die we met behulp van wat stoelen uitzetten tot jouw  bus.

Stel je nu eens voor dat jij aan het stuur van een bus zit, jij hebt de regie over al jouw ikken, jij bent de manager. In het dagelijks leven zet je vaak dezelfde ikken in die jou helpen, of beschermen in bepaalde situaties in het leven.

Bijvoorbeeld de levensgenieter, de perfectionist, de onzekere, de innerlijke criticus (loopt altijd te zeuren dat je het niet goed genoeg gedaan hebt), de dominant-ik en noem zo maar op.  Dit zijn jouw primaire ikken. Deze ikken hebben jouw beschermd tegen invloeden van buitenaf of jou juist iets opgeleverd (positief of negatief) maar elke primaire ik heeft ook een tegenpool. Bijvoorbeeld de geordende-ik heeft als tegenpool de chaoot. Die tegenpolen kunnen verstoten ikken zijn die je onderweg bent kwijtgeraakt of die je bij de bushalte hebt laten staan, of in je kofferbak hebt gegooid. Maar wat nou als jouw primaire ikken dat stuur zijn gaan overnemen en zij veel te vaak naar jou zin aanwezig zijn, het zelfs verkrampt gaat voelen en dat je jezelf een beetje aan het kwijtraken bent.  Dan is het tijd om jouw verstoten ikken uit die kofferbak te halen zodat de primaire ik weer wat naar de achtergrond geduwd wordt, zodat jij zelf de regie weer over je leven terug krijgt Het stuur weer kan overnemen en het allemaal weer wat lekkerder en minder verkrampt aanvoelt…pfffff wat zou dat een verademingzijn.  Wil jij met Yo4coaching erachter komen welke ikken jij verstoten hebt?  Soms heb je een klein duwtje in de rug nodig om het later weer op te pakken.


Raket van succes

De Raket van succes is een mooi model en voorbeeld om jouw uitdaging of beslissing die je moet nemen om jouw droom te kunnen verwezenlijken in de toekomstOp jouw weg naar de toekomst of jouw doel komen we interne en externe belemmeringen (die vervelende beren) tegen, de zogenaamde rode weg. Gelukkig passeren we ook jouw interne en externe hulpbronnen, jouw groene weg. En welk symbool neem je onderweg mee om jouw doel te behalen? Samen bekijken we hoe het voelt om op de stoel van jouw toekomst te zitten.

Door deze manier van coachen, laat ik je helemaal in de beleving gaanvan jouw coachvraagWaardoor je zodra je de deur uitstapt weet hoe je jouw situatie voortaan gaat aanpakken Want alles wat je beleefd hebt en beeldend is gemaakt blijft veel langer hangen dan een gewoon coachgesprek aan tafel Wil je deze manier van coachen een keer ervaren? Boek dan deze sessie speels coachen met Yo4coaching

Wandelcoaching

Het programma van wandelcoaching helpt bij het zoeken naar de balans of een nieuwe richting in je werk of je leven. Wandelen stimuleert immers de linker en de rechter hersenhelft en zorgt dat het denken meer in balans komt met het voelen.

De natuur zorgt voor het stimuleren van het creatief proces hetgeen leidt tot nieuwe inzichten. Wandelend gaan we aan de slag met de vragen die je bezighouden.

lees verder
Tafeltje Ont-dekje

Tafeltje Ont-Dekje, bestaat uit meerdere workshops die leiden naar meer geluk, succes en zelfvertrouwen in jouw leven. Tafeltje Ont-dekje is ontstaan om een ieder te laten proeven van oplossingsgerichte coaching. Maar ook om mensen met elkaar te verbinden en om van elkaars verhaal te leren. In deze training geeft ik je inzichten en handvatten mee op een luchtige manier vanuit mijn hart. Waardoor je gaat nadenken over jezelf en hoe bepaalde situaties anders te gaan aanpakken.

lees verder
In 6 stappen meer zelfvertrouwen

Ik heb veel inzicht en kracht verkregen om vooruit te blijven kijken, vooral het coachmodel ‘De bus van ikken’ heeft mij veel inzichten gegeven. Door de aanpak van coach Yolanda, de rust, warmte en professionaliteit geef ik de gehele training een 8.

Door de uitstraling van Yolanda weet zij een groep "vreemde" mensen tot een team te vormen die met interesse en aandacht naar ieders verhaal luisteren.

lees verder

Yo4Coaching Promotie Video

Tafel Ont-dekje

www.ookditisderotte.nl

Aangesloten bij O.V.V. ookditisderotte

Copyright © Yo4Coaching Bleiswijk, Lansingerland - All rights reserved. | Design by Xenodesign