Lifecoach - Wandelcoach - Voice Dialogue

Dóórleven met en Doorléven na Rouw!

Ik ga jullie een kijkje laten nemen in mijn rouwproces en inzichten die ik heb opgedaan in de training begeleiden bij Verlies & Rouw. Deze kwetsbaarheid deel ik met jullie zodat jullie er iets uit kunnen meenemen voor jezelf en je eigen rouwproces. Maar ook voor mijn eigen proces want het opschrijven is voor mij ook een deel van verwerken dat Rouwarbeid heet!

*De verlieskast

Mooie metafoor om te gebruiken voor verlies (elk verlies) Elk laatje krijgt een naam, bijv verdriet, boos, een kleur, een naam, een oude baan. Het ene laatje zal helemaal openstaan en daar kan je goed inkijken, het andere staat op een kier, af en toe ga je ernaar toe maar je kan hem ook ineens weer dicht doen. Sommige lades zijn potdicht, afgesloten door jou, je hebt er een groot slot opgedaan en misschien het sleuteltje weggegooid. Wat er in deze la zit doet nog teveel pijn, daar is het zwart en leeg. Dat is voor nu oké er komt een tijd dat je het laatje een ietsepietsie open gaat doen zodat het er iets lichter wordt.

Op de foto zie je mijn verlieskast, met mijn ouders die binnen 3 maanden na elkaar zijn overleden. Mijn lieve moedertje na 18 jaar liefdevolle zorg en uiteindelijk zwaar dementerend , mijn zielsverwant. Dit rouwproces was 18 jaar geleden al begonnen op de dag dat zij ziek werd en het was ondanks het kleine kwetsbare meisje in mij die haar nog niet wilde loslaten, wist de volwassen vrouw in mij dat het goed zo was. Een opluchting voor haar en mij, dit leven had zij nooit zó gewild.

Mijn grote stoere vader die elke dag op de golfbaan liep, genoot van zijn kleinkinderen en van het leven met zijn vriendin. Van de ene op de andere dag vonden wij hem in zijn stoel met de krant nog in zijn handen, voor hem een mooie dood (zo vaak gehoord) Voor mij een proces met veel ongeloof, geen afscheid, geen laatste woorden geen rouwproces vooraf met een ziekbed. Wekenlang heb ik mij schuldig gevoeld en boos, als hij mij gebeld had was ik hem gaan redden, ik had 112 kunnen bellen, ik had hem kunnen reanimeren. (Tuurlijk niet was misschien in 20 sec gebeurd) Ook zag ik hem elke keer ergens fietsen met zijn petje (ontkenning van dat wat is, je brein kan er nog niet bij)

Het beeld van mijn Pa kwam elke keer naar voren in de oefeningen, en dan zei ik hardop met tranen over mijn wangen, zo Pa ben je daar weer, laat me eens met rust. Mijn moeder heb ik niet gezien terwijl die band met haar veel dieper ging, het verbaasde me maar gaf me het inzicht dat dit rouwproces al een stuk verder is. En dat er bij mijn vader nog werk aan de winkel is, ROUWARBEID!

Wist je dat rouwen een werkwoord is? En dat TIJD alle wonden heelt ONZIN is , je zal eraan moeten werken eerst het rouwen moeten EREN en het leven daarna zonder wat was moeten CORRIGEREN.

P.S: na het schrijven van dit blog, vond ik het grote canvasdoek waar mijn vader golfend opstaat in de keuken, omgevallen met een glimlach liep ik er voorbij Hé pa , ben je er weer.

Op de derde foto zie je mij lopen met mijn vader in de ene hand, en mijn moeder in de andere hand. Ze zijn binnen 3 maanden na elkaar overleden.

Verlies & Rouw

De Verlieskast “Je zou kunnen zeggen dat we allemaal een verlieskast hebben. Een kast gevuld met ingrijpende gebeurtenissen in ons leven. Hij heeft grotere en kleinere deuren met allemaal vakken daarachter, misschien ook wat laatjes. Denk aan het verlies van dierbaren, een ernstige lichamelijke of psychische ziekte, onvervulde verlangens, verlies van werk, echtscheiding.

Het kan ook een groot conflict zijn, na een verhuizing je vertrouwde omgeving verliezen, een verbroken of verwaterde vriendschap, verbroken contact met een van je ouders of kinderen. Hoe ingrijpender het verlies, hoe groter de deur. Achter die deur zitten vakken. Het ene vak is gevuld met alle gebeurtenissen rond het verlies. Bijvoorbeeld de dag dat iemand doodging; de dag dat je ontslag kreeg. Het andere vak met goede herinneringen.

Er is een vak voor het verdriet, een ander voor gemis en verlangen. Misschien is er wel een vak vol boosheid of met iets waar je je, terecht of onterecht, schuldig over voelt. En ook angst is een emotie die vaak een rol speelt. En er kan een vak zijn met herinneringen die juist minder plezierig waren. Je kast kan een of meer geheime laatjes hebben. Met gedachten, gevoelens, gebeurtenissen die je het liefst heel ver weg wilt stoppen.

Of een laatje dat helemaal verstopt is, waar je nog geen weet van hebt. Tegelijkertijd zijn dat de dingen waar je het meeste last van kunt hebben, ook al weet je dit soms (nog) geen woorden te geven. Je kunt op verschillende manieren met die kast omgaan. Alle deuren krampachtig dicht houden omdat het gewoon te veel pijn doet om te kijken wat er in zit. Of, en dat is het andere uiterste: de deuren dag en nacht openhouden.

En dan verdrink je, denk ik, in je verdriet. Er zijn ook geen regels voor, het gaat zoals het gaat en iedereen doet het, zo goed en kwaad als het gaat, op zijn eigen manier. De middenweg is zo af en toe een deur opendoen en kijken naar wat er tevoorschijn komt. Dat zal ongetwijfeld emoties oproepen. Die hebben we niet voor niets. Verdriet hebben is in het reine komen met pijn en verlies. Huilen ontlaadt en tranen wassen schoon.

Boosheid uiten, je angst onder ogen zien, erover praten, durven voelen, het lucht allemaal op. Het zal ook iets opleveren. Het zal maken dat de kast wat leger wordt, elke keer dat je erin kijkt. Dat geeft ruimte, je ruimt op. Die ruimte heb je nodig om verder te kunnen met je leven, weer vooruit te kunnen kijken. Meld je aan voor deze coachsessie

De Verlieskast aanmelden

Deze coachsessie zit ook (in overleg) in het coachtraject In 6 stappen meer Zelfvertrouwen, Geluk en Succes in je leven (link van maken naar coachtraject)

Bron: BrightBlue coaching & training Jeanne van Mierlo

Voice Dialogue

De theorie van Voice Dialogue gaat er van uit dat je als persoon niet uit één maar uit een heleboel ikken bestaat, ook wel subpersonen genoemd, die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leerzaam en leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. [lees verder]

Verlies & Rouw

Ik ga jullie een kijkje laten nemen in mijn rouwproces en inzichten die ik heb opgedaan in de training begeleiden bij Verlies & Rouw. Deze kwetsbaarheid deel ik met jullie zodat jullie er iets uit kunnen meenemen voor jezelf en je eigen rouwproces. Maar ook voor mijn eigen proces want het opschrijven is voor mij ook een deel van verwerken dat Rouwarbeid heet! [lees verder]

Wandelcoaching

De natuur is onze gespreksruimte. Het programma van wandel coaching helpt bij het zoeken naar de balans of een nieuwe richting in je werk of je leven. Wandelen stimuleert immers de linker en de rechter hersenhelft en zorgt dat het denken meer in balans komt met het voelen. [lees verder]

Coachhond Boef

Boef is een Australian Labradoodle met een allergie vriendelijke vacht. Hij is nu nog in opleiding, maar later als hij goed getraind is, mag hij in een coachsessie als co-begeleider meecoachen. Af en toe mag hij al bij een coachsessie aanwezig zijn om te leren rustig te blijven als het vrouwtje aan het coachen is of om een cliënt te steunen of gerust te stellen. Uiteraard gebeurt dit altijd in overleg met de cliënt. [lees verder]


Copyright © Yo4Coaching Bleiswijk, Lansingerland
All rights reserved | Algemene Voorwaarden